Сайт Ірини Терещенко,
методиста Славутицького міського методичного центру
Меню сайту

Сайт журналу

Форма входу


Наш журнал

дошкільне містечко


Музика

Мої посібники

енергозбереження

календарні свята

абетка


Хмаринка тегів

Пошук

Ми на карті

Друзі сайту

ДНЗ № 1 "Калинка"

ДНЗ "ЦРД"

ДНЗ № 4 "Марите"

ДНЗ № 5 "Джерельце"

ДНЗ № 6 "Крунк"

ДНЗ № 8 "Теремок"


Блог Асоціації

Календар
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Свята України
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 03.05.2024, 17:17

Головна » 2015 » Січень » 3 » Українське новоріччя
12:12
Українське новоріччя

У рубриці "Музика" слухайте "Щедрик", "Добрий вечір тобі".

Давня традиція колядування, як і щедрування, полягала у тому, що групи чоловіків, неодруженої молоді, дітей, заходили на подвір’я кожної хати, піснями славили господарів, бажали їм здоров’я, достатку, за що отримували певну винагороду. Колядки прославляли велику трійцю  - Сонце, Землю та Воду.   
    За традицією колядники обирали старшого – “отамана” або “березу” й міхоношу, який носив зібрані під час обходу продукти. До складу ватаги нерідко входили музики і танцюристи. Музичний супровід колядок (скрипка, бубон, цимбали) практикувався досить широко, але частіше новорічні пісні співали без нього. 
    Обряд колядування у різних місцевостях мав деякі відмінності. На Східній Україні переважали обходи із зіркою, що виготовлялась, як правило, із звичайного решета, до якого приладжували “роги” (від 5 до 12). Потім її прикрашали фольгою, стрічками, китицями. Всередину вставляли свічку – так утворювалося щось на зразок ліхтаря. 
     На Західній Україні частіше ходили з вертепом, який формою нагадував хату або церкву. Відомі і більш ускладнені моделі вертепу, що являли собою справжній театр ляльок (фігурки пастирів, ангелів, царів, новонародженого дитяти – Ісуса Христа. Часто світські персонажі дід, баба, чорт, коза, циган, козак).   
    З різдвяно-новорічними святами пов’язаний і традиційний карнавал українців. Особливо популярною була драматизовано-обрядова гра за участю масок – “Коза”. Назва походить від імені головного діючого персонажа – парубка, одягнутого козою (звичайний костюм рядженого складає вивернутий кожух та дерев’яний маску голови тварини). Центральним у ритуальному дійстві був танець кози під супровідну пісню, її “вмирання” й “воскресіння”, що символізувало циклічний кругообіг часу, прихід Нового року і відродження природи. 
На різні свята ми відчуваємо потребу в пісні, ритуальному танці, спілкуванні з рідними людьми, прагнемо піднесення душі, чогось незвичайного, що захистить нас від болю й невдач. 
Ой Колядо, Колядо, прийди у кожну хату, зігрій кожну душу, кожну дитину, засвіти свічку надії і добра, усміхнись, возвелич, звесели і дай сили вірити!!!  

 

Переглядів: 442 | Додав: методист | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 штв  
0
hands

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сайт методиста Терещенко Ірини © 2024
Конструктор сайтів - uCoz