Сайт Ірини Терещенко,
методиста Славутицького міського методичного центру
Меню сайту

Сайт журналу

Форма входу


Наш журнал

дошкільне містечко


Музика

Мої посібники

енергозбереження

календарні свята

абетка


Хмаринка тегів

Пошук

Ми на карті

Друзі сайту

ДНЗ № 1 "Калинка"

ДНЗ "ЦРД"

ДНЗ № 4 "Марите"

ДНЗ № 5 "Джерельце"

ДНЗ № 6 "Крунк"

ДНЗ № 8 "Теремок"


Блог Асоціації

Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Свята України
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 02.05.2024, 09:53

Головна » 2014 » Березень » 12 » Підведено підсумки фестивалю театрального мистецтва в дошкільних закладах
07:05
Підведено підсумки фестивалю театрального мистецтва в дошкільних закладах

На виконання Державної цільової соціальної програми розвитку дошкільної освіти на період до 2017 року, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України № 629 від 13 квітня 2011 року, Міністерство освіти і науки України оголосило проведення Всеукраїнського фестивалю дитячого театрального мистецтва за участю вихованців дошкільних навчальних закладів різних типів і форм власності. Метою Фестивалю стала активізація творчого потенціалу дітей, виявлення і розвиток талановитих дітей дошкільного віку.
Фестиваль проводився педагогами дошкільних навчальних закладів (ясел-садків) № 1 «Калинка», «Центру розвитку дитини», «Джерельця» за програмою, яка укладалася з урахуванням специфіки їхньої діяльності, кадрового забезпечення, матеріальних умов, контингенту вихованців, інших чинників та затверджувалася керівником закладу. Програма передбачала охоплення дітей різних вікових категорій, участь батьків вихованців, використання упродовж фестивального тижня різноманітних форм організації театралізованої діяльності.

 

Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) «Джерельце» народився на карті Славутича 13 січня 1989 року. З назвою цього дошкільного навчального закладу не помилились. Світлий, затишний, по-справжньому «чарівний будинок казки» для дітей. Подарували його донецькі будівельники. Дитячий садок «Джерельце» — цілюща, жива, молодильна сила. Очолює дошкільний навчальний заклад із 2000 р. і по даний час прекрасна людина, висококваліфікований спеціаліст–дошкільник, «Відмінник освіти України» — Тетяна Валентинівна Кириленко. На підставі рішення Регіональної експертної ради з питань ліцензування та атестації навчальних закладів від 30. 11. 2011 р. (протокол № 122) заклад визнано атестованим за високим рівнем, із відзнакою (свідоцтво про атестацію серія ДНЗ № 001851 відповідно до наказу Головного управління освіти і науки Київської обласної державної адміністрації від 11. 12. 2011 р. за № 380).
Відповідно свого віку, малята дошкільних закладів мали змогу взяти участь у різних видах театрів: пальчиковому, ляльковому, настільному, продовжували вчитися інсценізувати та драматизувати казки, літературні твори, бути глядачами, акторами, режисерами, костюмерами,театральними гримерами, моделями на подіумі.
Педагогічний колектив дошкільного закладу в рамках фестивального тижня з 16 по 20 грудня 2013 року прикрасив життя вихованців цікавим і змістовним наповненням. Незабутньою була театралізована вистава «Теремок (на новий лад)», де акторами були діти усіх вікових груп. Тиждень був присвячений подорожі в чарівний світ театру, завдяки якій, вихованці садочку пізнали його світ розумом і серцем, виразили своє власне ставлення до добра і зла. Фестиваль театрального мистецтва, приніс велику користь дітям–акторам, радість вдячному глядачеві, задоволення педагогам і батькам. Фестиваль охоплював дітей різних вікових категорій та їхніх батьків.
Ніщо так не зближує дорослих і маленьких, як злагоджена та творча співпраця задля досягнення омріяного результату, який втілився у справжній вернісаж добре відомих кожному казок: «Солом’яний бичок», «Колобок», «Рукавичка», «Лисичка сестричка і вовк-панібрат», «Зайчикова хата», «Червона шапочка», і авторських «Брехлива киця», «Уперті козенята» тощо.
Дошкільнята залюбки подорожували порами року. Незабутньою для малюків стала подорож у музично-театралізованій виставі «Малюнки осені», яку підготувала музичний керівник Лук’янова Людмила Володимирівна з дітьми старшої вікової групи та продемонстрували її для всіх діток, які відвідують дитячий садочок. Добре запам’яталася дітям гостинність Морквинки та вихваляння Помідора.
Дошкільний навчальний заклад (ясла–садок) «Калинка» прийнятий до експлуатації 27 грудня 1987 р., а двері першим дошкільнятам відчинив 13 травня 1988 р. Проектна потужність закладу на момент відкриття складала 280 місць. Будували садочок будівельники з м. Калінін (Росія). Садочок назвали на честь міста Калінін, із якого приїхали будівельники. Калина здавна є символом життя, уособленням дому, батьків, усього рідного. Завідувач закладу — Наталія Кузьмівна Суріна. Має вищу освіту. Стаж роботи: педагогічний — 35 роки, на посаді керівника — 13 років. На підставі рішення Регіональної експертної ради з питань ліцензування та атестації навчальних закладів від 10. 06. 2010 р. (протокол № 109) заклад визнано атестованим за високим рівнем, із відзнакою (свідоцтво про атестацію серія ДНЗ № 001339 видано 15. 06. 2010 р. відповідно до наказу Головного управління освіти і науки Київської обласної державної адміністрації від 14. 06. 2010 р. за № 188).

У термін із 10-14 лютого 2014 року в дитячому садку № 1 «Калинка» проводився Тиждень дитячого театрального мистецтва. Тиждень присвятили темі: «Подорож у країну творів В. О. Сухомлинського». 

Розпочався тиждень із незвичайного свята: свята доброти за творами В. О. Сухомлинського «Скажи людині «Здрастуйте»», «Яблуко в осінньому саду», «Покинуте кошеня». Під час драматизації твору В. О. Сухомлинського «Як метелик напився березового соку» діти ІІ молодшої групи показали уміння промовляти фрази та уривки з літературного твору від дійової особи гри, супроводжувати ігрові висловлення відповідними рухами які створюють виразний образ.
На виставі «Казка в гості завітала» за творами В. О. Сухомлинського діти середньої групи (вихователь Ложкіна Т. І., музичний керівник Рахманіна О. М.). удосконалили ігрові уміння, які необхідні для розгортання режисерських ігор. Студія «Казка» зустрілась із чарівною книгою, де діти за власним бажанням розігрували інсценівки за змістом знайомих літературних творів та усної народної творчості, використовуючи ляльки «бі-ба-бо». Діти старшої групи у процесі розгортання театралізованого дійства за оповіданням В. О. Сухомлинського «Бабусин борщ» вдосконалили навички володіння мовою жестів та імітаційними рухами. Лялькова вистава в ІІ молодшій групі разом з батьками «Курчата» за твором В. О. Сухомлинського надала представникам родин більшу можливість виявити свою ініціативу. На виставці «Театральний калейдоскоп» педагоги дошкільного закладу представили різноманіття видів театрів: образні іграшки, рукавички, пальчикові ляльки, настільний, тіньовий, телетеатр, театр на фланелеграфі, живі картини, ляльки з рухливими ніжками, магнітні іграшки, театр «бі-ба-бо», які використовуються в роботі з дітьми.
З метою ознайомлення дошкільнят із театром, вихователі старшої групи провели тематичне заняття «Театральна абетка». Не залишилися осторонь і батьки. Разом зі своїми дітьми вони створили художні роботи на тему «Чарівний світ масок» (дизайн театральних та карнавальних масок).
Таким чином, фестиваль показав, що театралізована діяльність цілісно впливає на особистість дитини, посилює здатність адаптуватися до навколишнього середовища, дає можливість дітям пережити почуття радості, задоволення, успішності.
Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) комбінованого типу «Центр розвитку дитини» – сучасний навчальний заклад, у якому поєднуються класичні принципи педагогічного про¬цесу та активно запроваджуються інноваційні технології. Дошкільний заклад займає особливе місце в освітній системі міста Славутича. В 2013 році закладу «Центр розвитку дитини» виповнилось 10 років. 

На підставі рішення Регіональної експертної ради з питань ліцензування та атестації навчальних закладів дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) комбінованого типу «Центр розвитку дитини» в 2009 р. пройшов державну атестацію та відповідно до наказу Головного управління освіти і науки Київської обласної державної адміністрації (наказ від 01. 06. 2009 р. за № 176), виданому на підставі рішення Регіональної експертної ради з питань ліцензування та атестації навчальних закладів від 21. 05. 2009 р. (протокол № 101), визнано атестованим (за високим рівнем, із відзнакою, свідоцтво про атестацію серія ДНЗ № 001205).

Завідувач закладу — Тетяна Миколаївна Машковська, має повну вищу освіту за спеціальністю «Дошкільна педагогіка і психологія», педагогічний стаж роботи — 28 років. На посаді працює 13 років. Нагороджена нагрудними знаками «Відмінник освіти України» у 2007 р., «Софія Русова» у 2009 р., пам’ятним знаком «За особистий внесок у розвиток міста» у 2011 р.
У дошкільному навчальному закладі «Центр розвитку дитини» у період із 24 по 28 лютого пройшов тиждень дитячого театрального мистецтва. У садочку панував веселий піднесений настрій, бо щодня відбувались різні театральні дива. «Театральні намистини для кожної дитини» таку назву мав тиждень приурочений до Всеукраїнського фестивалю дитячого театрального мистецтва. Вихованці мали змогу відчути себе і оперними співаками під час дитячої опери «Горобчик-молодець», створити справжню народну іграшку, і не для забави, а для театральної справи (вихователі Недашковська І. П., Рековець, М. Ю., музичний керівник Яворська М. А.) . А наймолодші, спробували себе у ролі авторів старої добре відомої казки на новий лад, у якій дружно живуть всі-всі лісові мешканці (вихователі Кухар Є. П., Божук Л. В.).
Зазначимо, що у розмаїтті засобів впливу на формування особистості дитини до¬шкільного віку важливе місце посідає театр. Педагоги звернулися до театральної діяльності як до засобу всебічного розвитку особистості дитини з мовленнєвими проблемами, виховання у неї активності, колективізму, впевненості у власних силах. Як відомо, дошкільний вік є сенситивним періодом для становлення і розвитку мовленнєвої функціональної системи.
Оновлюючи навчально-виховний процес, педагоги відшуковують нові форми та методи організації театралізованої діяльності, адже робота над створенням нового театру – це політ фантазії, чудовий спосіб проявити творчі здібності дітей, педагогів, батьків, можливість перетворення звичайних, на перший погляд, предметів на казкових героїв, декорації. Беручи участь у театралізованих іграх, діти стають учасниками різних подій з життя людей, тварин, рослин, що дає їм можливість глибше пізнати навколишній світ. Одночасно театралізована гра прищеплює дитині стійкий інтерес до рідної культури, літератури, театру. 
Театралізована діяльність позитивно впливає на малят комплексом художніх засобів: художнім словом, музичними творами, наочними образами - ляльками, живописним декоративним оформленням, активізує творчий потенціал, розвиває естетичний смак, виявляє та розвиває талановитих дітей, виразне діалогічне мовлення, акторські здібності.
Упродовж фестивальних тижнів використовуються різноманітні форми організації театральної діяльності. Діти охоче демонстрували свої творчі здібності та отримували позитивний емоційний настрій, задоволення від виконання доручених ролей.

 

Переглядів: 1160 | Додав: методист | Теги: новини | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 2
2 Тatyana  
0
hands hands hands

1 методист  
0
Дякуємо всім закладам та педагогам,  які долучилися до проведення фестивалю.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сайт методиста Терещенко Ірини © 2024
Конструктор сайтів - uCoz