Сайт Ірини Терещенко,
методиста Славутицького міського методичного центру
Меню сайту

Сайт журналу

Форма входу


Наш журнал

дошкільне містечко


Музика

Мої посібники

енергозбереження

календарні свята

абетка


Хмаринка тегів

Пошук

Ми на карті

Друзі сайту

ДНЗ № 1 "Калинка"

ДНЗ "ЦРД"

ДНЗ № 4 "Марите"

ДНЗ № 5 "Джерельце"

ДНЗ № 6 "Крунк"

ДНЗ № 8 "Теремок"


Блог Асоціації

Календар
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Свята України
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 20.04.2024, 15:18

Головна » 2012 » Грудень » 18 » Десять сходинок до майбутнього
21:33
Десять сходинок до майбутнього

 Дошкільники України визначили 10 найпомітніших подій у 2012 році

6 грудня під головуванням заступника міністра освіти і науки, молоді та спорту України Бориса Жебровського проведено Всеукраїнську нараду на тему: «Стан та перспективи розвитку дошкільної освіти». В ній взяли участь спеціалісти з питань дошкільної освіти з усіх регіонів України.

Учасники зібрання підбили підсумки розвитку дошкільної освіти в 2012 році і визначили 10 найголовніших подій року.


1. МІНІСТЕРСТВО СПІЛЬНО З ВСЕУКРАЇНСЬКОЮ АСОЦІАЦІЄЮ ПРАЦІВНИКІВ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ ПРОВЕЛО ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ ДОШКІЛЛЯ

Це свято об’єднало потенціал працівників дошкільної освіти різних регіонів України. Було організовано виставку творчих робіт дітей і працівників дошкільних навчальних закладів з усіх куточків країни. Міністерство запланувало щорічно 27 вересня проводити Всеукраїнський день дошкілля.

2. ПРИЙНЯТО СТАНДАРТ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ – НОВУ РЕДАКЦІЮ БАЗОВОГО КОМПОНЕНТУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

Законом України «Про дошкільну освіту» встановлено, що зміст дошкільної освіти визначається освітнім стандартом – Базовим компонентом дошкільної освіти. Він передбачає вимоги до рівня розвиненості, вихованості й навченості дитини шести (семи) років перед вступом до школи, що підлягають перегляду, осучасненню не рідше одного разу на десять років. Попередній варіант Базового компоненту прийнято ще 1998 року.

Нову редакцію Базового компоненту дошкільної освіти затверджено у травні 2012 року на колегії міністерства. Він визначає зміст і структуру дошкільної освіти за його інваріантною і варіативною складовими, в яких закладено перші сходинки наступності й перспективності між дошкільною і початковою ланками освіти на державному рівні.

3. ЗАТВЕРДЖЕНО ПРОГРАМУ РОЗВИТКУ ДІТЕЙ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ «ВПЕВНЕНИЙ СТАРТ»

На колегії Міністерства освіти і науки, молоді та спорту схвалено програму розвитку дітей старшого дошкільного віку «Впевнений старт» і рекомендовано надати їй гриф «Затверджено Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України». Також ухвалено рішення забезпечити впровадження програми розвитку дітей старшого дошкільного віку «Впевнений старт» у навчально-виховний процес дошкільних навчальних закладів різних типів і форм власності з 2012 – 2013 навчального року.

4. ПЕРШИЙ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ КОНКУРС «КРАЩИЙ ВИХОВАТЕЛЬ 2012 РОКУ»

Цей конкурс було проведено вперше – в рамках підготовки до відзначення 27 вересня 2012 року Всеукраїнського дня дошкілля. Для участі в завершальному етапі Всеукраїнського конкурсу 26 вихователів з різних регіонів надіслали інформаційні матеріали, портфоліо, творчі роботи. За підсумками розгляду матеріалів визначено й нагороджено дипломами переможців найкращу п’ятірку й лауреатів конкурсу.

Переможець Всеукраїнського конкурсу «Кращий вихователь 2012 року»: – Любко Тетяна Станіславівна, вихователь дошкільного навчального закладу № 30 міста Кам’янця-Подільського Хмельницької області.

Найкраща п’ятірка вихователів дошкільних навчальних закладів України, лауреати конкурсу:

– Любко Тетяна Станіславівна, вихователька дошкільного навчального закладу № 30 з Кам’янця-Подільського Хмельницької області;

– Дикань Наталія Іванівна, вихователька дошкільного навчального закладу № 12 з Куп’янська Харківської області;

– Мислик Вероніка Василівна, вихователька дошкільного навчального закладу «Дружня родина» з Усть-Путила Чернівецької області;

– Вовк Лариса Олексіївна, вихователька дошкільного навчального закладу № 2 «Берізка з Гадяча Полтавської області;

– Піварчук Леся Михайлівна, вихователька дошкільного навчального закладу № 16 «Орлятко» з Коломиї Івано-Франківської області

5. ПЕРШИЙ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ КОНКУРС «КРАЩИЙ ДОШКІЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД 2012 РОКУ»

У завершальному етапі конкурсу було розглянуто інформаційні матеріали, портфоліо, творчі роботи 23 дошкільних навчальних закладів з різних регіонів України. Відзначено, що діяльність дошкільних навчальних закладів і вихователів спрямовується на організацію змістовного, різноманітного буття для розвитку дітей, їх оздоровлення, налагодження співпраці з батьками тощо.

За підсумками розгляду матеріалів визначено й нагороджено дипломами переможців найкращу п’ятірку та лауреатів конкурсу.

Переможець Всеукраїнського конкурсу «Кращий дошкільний навчальний заклад 2012 року» – дошкільний навчальний заклад № 148 з Миколаєва (керівник – Костянтинова Ольга Олексіївна);

Найкраща п’ятірка дошкільних навчальних закладів України, лауреати конкурсу:

– дошкільний навчальний заклад № 148 з Миколаєва (керівник – Костянтинова Ольга Олексіївна).

– дошкільний навчальний заклад № 18 «Зернятко» з Івано-Франківська (керівник – Кузьменко Тетяна Вікторівна);

– дошкільний навчальний заклад № 91 з Краматорська Донецької області (керівник – Степанченко Ганна Юріївна);

– дошкільний навчальний заклад № 39 «Журавлик» з Ужгорода Закарпатської області (керівник – Фучко Ольга Миколаївна);

– дошкільний навчальний заклад № 27 з Вінниці (керівник – Рожок Тетяна Леонтіївна).

6. ПЕРШИЙ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ КОНКУРС «КРАЩИЙ ІНТЕРНЕТ-САЙТ ДОШКІЛЬНОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ»

Участь у фінальному етапі взяли понад 80 дошкільних навчальних закладів, навчально-виховних комплексів і центрів розвитку дитини з усіх регіонів України. За підсумками конкурсу визначено 19 лауреатів, яких нагороджено дипломами й цінними подарунками. Переможці конкурсу – школа – дитячий садок «Пролісок» із Києва (директор – Полякова Людмила Степанівна), дошкільний навчальний заклад № 6 «Крунк» із Славутича Київської області ( завідувач – Гусєва Лариса Дмитрівна), дошкільний навчальний заклад № 40 «Червоні вітрила» із Рівного (завідувач закладу – Прокопчук Олена Григорівна).

7. ПЕРШИЙ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ КОНКУРС «КРАЩИЙ АРХІТЕКТУРНИЙ ДИЗАЙН-ПРОЕКТ ДОШКІЛЬНОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ»

Конкурс проведено для забезпечення розвитку мережі сучасних дитячих садків. У рамках конкурсу очікували архітектурний проект дитячого садка, що відповідатиме вимогам сучасності та враховувати побажання практиків – працівників садків.

Свої роботи на конкурс подали студенти і колективи Київського національного університету будівництва й архітектури; Придніпровської державної академії будівництва та архітектури; Харківського державного технічного університету будівництва і архітектури; Інституту архітектури Національного університету «Львівська політехніка»; Полтавського національного технічного університету.

Найкращі проекти відправлено на розгляд до Мінрегіонбуду і керівників усіх регіонів України. Ознайомитися з проектами можна тут.

8. ПРОВЕДЕНО СПІЛЬНО З ВСЕУКРАЇНСЬКОЮ «АСОЦІАЦІЄЮ СВІДОМОГО БАТЬКІВСТВА» НАУКОВО-ПРАКТИЧНУ КОНФЕРЕНЦІЮ З ПИТАНЬ ПЕРИНАТОЛОГІЇ. ЗАПОЧАТКОВАНО РОБОТУ ЩОДО РОЗВИТКУ ПРЕНАТАЛЬНОЇ ПЕДАГОГІКИ

Наука довела, що методика пренатального виховання дає змогу в 1,5 – 2,5 раза знизити патологію вагітності й пологів, кількість недоношених і маловагих дітей. Діти, народжені від матерів, які займалися пренатальним вихованням, менше хворіють, комунікабельні у спілкуванні з однолітками і дорослими. Саме тому зрозумілою є важливість об’єднання зусиль педагогів, медиків і психологів у вирішенні питань щодо поширення серед громадськості знань з пренатальної педагогіки

9. ПЕРШИЙ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДИТЯЧОЇ ПОЕЗІЇ

Всеукраїнський фестиваль дитячої поезії, організаторами якого були МОНмолодьспорту й Національна спілка письменників України та за сприяння Освітнього порталу ПедПРЕСА проводився заради відновлення в суспільстві й дитячому середовищі інтересу до поезії, активізації творчого потенціалу дітей, виявлення і розвитку талановитих дітей дошкільного віку й молодших школярів, популяризації найкращих вітчизняних творів і сучасних авторів, поповнення фондів дошкільних і шкільних бібліотек зразковими сучасними виданнями й поетичними творами. Всеукраїнський фестиваль дитячої поезії – це чудова можливість для обдарованих дітей із віддалених регіонів показати себе і свій талант на всю Україну. Найменші з учасників фестивалю подали свої твори у власному виконанні. Відкриттям для всіх стала дівчинка шести років Іванна Сабадош і її вірш «Я пошила собі крила…».

10. ПЕРШИЙ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ФЕСТИВАЛЬ «ГАРМОНІЯ РУХУ»

Участь у фестивалі взяли діти різних вікових категорій, батьки вихованців. Упродовж фестивального тижня були застосовані різноманітні форми організації дитячої життєдіяльності фізкультурно-оздоровчого, валеологічного, художньо-естетичного спрямування з активним використанням рухів і музики у фізичних вправах, рухливих іграх, танцях тощо. Підсумок фестивалю – Всеукраїнська фотовиставка святкових заходів.

Після обговорення стану розвитку й найголовніших подій у дошкільній освіті учасники наради визначили плани роботи в цій галузі на 2013 рік.

– Дошкільна освіта України стрімко набирає обертів у своєму розвитку. До неї прикута увага багатьох країн світу. Зокр ема, досвід українського дошкілля вже надруковано в російському журналі «Современный детский сад»
(№ 5 2012 року). При цьому ми повинні завжди пам’ятати: вся діяльність фахівців з дошкільної освіти має бути спрямована, насамперед, на забезпечення для кожної дитини можливості здобуття якісної дошкільної освіти, безпечних і комфортних умов перебування в дитячому садку, збереження її здоров’я, – підсумував заступник міністра освіти і науки, молоді та спорту України Борис Жебровський.

«Освіта України» № 51

За матеріалами Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОНмолодьспорту

Переглядів: 776 | Додав: методист | Теги: новини | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 методист  
0
Успіхи у дошкілля України цьогоріч високі. Так тримати! Надзвичайно приємно бачити у переліку досягнень колег із нашого міста, колектив дошкільного навчального закладу № 6 "Крунк" До нових звершень!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сайт методиста Терещенко Ірини © 2024
Конструктор сайтів - uCoz